top of page
Writer's picturehodidjed033

Orion


Sazviježđe Orion nalazi se na sjevernoj hemisferi nebeske sfere.. Po svojoj ljepoti na drugom mjestu je samo zviježđe Ursa Major. Na noćnom nebu može se lako pronaći ovaj veličanstveni skup udaljenih zvijezda Orionov pojas. Predstavlja tri plavo-bijele zvijezde, nagnute u nizu. Ako kroz njih provuče zamišljenu ravnu liniju, onda će se njen donji kraj usmjeriti prema najsjajnijoj zvijezdi noćnog neba Siriusu. I gornji kraj dodirnit će najsjajniju zvijezdu u zviježđu Bik Aldebaran.

Oko Orionovog pojasa se nalaze svjetlije zvijezde, kao i maglica Velika Orion koja se lako razlikuje dvogledom. Sva ova kosmička ljepota formira zviježđe i najsjajnija zvijezda u njemu crvena nadmoćna Betelgeuse. Sa arapskog to znači "pazuh".

Betelgeuse se odnosi na polu regularne promjenljive zvijezde. Odnosno, njegova svetlost se periodično menja. To maksimalno premašuje blistavost našeg Sunca za 105 hiljada puta, a minimalno za 80 hiljada puta. Njegova masa je 15 puta veća od sunca. Promjer zvijezde u procesu pulsiranja se tada smanjuje, a zatim povećava. U prosjeku, ona prelazi promjer naše svjetiljke za 600-700 puta. Udaljenost ovog Zemaljskog svemirskog giganta iznosi otprilike 650 svjetlosnih godina.

Crveni nadmoćan smješten je iznad donjeg kraja Orionovog pojasa i jasno je vidljiv u kosmičkom ponoru. A druga najsjajnija zvijezda zove se Rigel. Može se naći ispod gornjeg kraja tri zvijezde koji se proteže u jednoj liniji. U prijevodu s arapskog jezika, „crossbar“ znači „noga“. Ovo je plavi superjunak sa svjetlošću 130 hiljada puta većom od sunca. U vidljivom dijelu prostora nema druge tako sjajne zvijezde. Nalazi se na udaljenosti od 870 svjetlosnih godina od Zemlje. Upravo su ovu zvijezdu stari Egipćani povezali s bogom Ozirisom.

Moram reći da u zviježđu Orion ima sedam najsjajnijih zvijezda. Već smo ispitali dva, tri iz Orionovog pojasa. Ovo su zvijezde Mintaka, Alnilama i Alnitaka. Najviši je Mintaka. Ova je zvijezda višestruka. Odnosno, sastoji se od četiri tijela koja su smještena blizu jedno drugom. Sa Zemlje se prirodno čini da su jedno kozmičko tijelo. Zapravo su glavni dva plavo-bijela velikana. Oni se vrte oko zajedničkog centra. A oko njih se vrte dvije dimnije zvijezde.


Tako sa Zemlje sazviježđe Orion gleda na noćno nebo

U sredini je zvijezda Alnilam. Predstavlja plavi superjunak, a po svjetlini zauzima 4. mjesto u sazviježđu. Ona je 2 puta udaljenija od Sunca od svoje braće, ali po svojoj sjajnosti se ni na koji način ne razlikuje od njih. Alnilam u prijevodu s arapskog znači "biserni niz".

Najniža zvijezda Orionovog pojasa je Alnitak. Ovo je višestruka trostruka zvijezda, a od Zemlje je udaljena oko 800 svjetlosnih godina. Glavna stvar u ovom trojstvu je plavi nadmoć. Oko njega su 2 plava brata. Južno od pojasa nalaze se zvezde "mača". Oni su mnogo blijedi od 7 svijetlih zvijezda. A uz njih se nalazi i Velika Orionova maglica. Ali prvo, pogledajmo dvije preostale svijetle zvijezde. Ovo je Saif koji se nalazi ispod Alnitaka, i Bellatrix, koji se nalazi iznad Mintaka.

Saif  pripada desnom stopalu Oriona, a po svojoj veličini slična je Rigelu koji je za sebe odabrao lijevu nogu. Prema svjetlini, ona zauzima 6. mjesto u sazviježđu. To je 650 svjetlosnih godina ili 198 parseka od naše plave planete. Ona premašuje solarnu masu za 17 puta, a njen radijus je 22 puta veći od solarne mase.

Pa i na kraju Bellatrix, koja zauzima 3. mjesto po osvjetljenosti među svojim kolegama, a među svim zvijezdama noćnog neba dodijeljeno je 27. mjesto. Svjetlo je 6 puta veće od polumjera našeg sunca. Ona je plavi div više od 20 miliona godina. Odnosno, sve ovo vrijeme se razvijala iz Main sekvence u džinovsku zvijezdu. Od Zemlje je odvojen 250 svjetlosnih godina.


Sada je red da pogledamo maglu Great Orion. Nalazi se u blizini srednje zvijezde, tvoreći "mač" moćnog giganta. Oblaci hladnog plina i prašine apsorbiraju se sunčeve zrakei zato izgledaju kao neprobojni crni nasipi. A pokraj njih su oblaci jonizirane plazme koji emituju svjetlost. Zbog toga se ova maglina smatra najsjajnijom na nebu vidljivom ljudskom oku. Od ruba do ivice, njegova udaljenost iznosi 33 svjetlosne godine. Ali od Majke Zemlje odvojene su kosmičkim prostranstvima jednakim 1334 svjetlosnih godina.

Središte ove formacije naziva se Trapez. Ovo je ime dobio po 4 velike zvijezde raspoređene u obliku trapeza. Središnji dio svijetli jarkom svjetlošću, ali brzo se bledi do rubova. Oblik maglice je lučan. To jest, čini se da imaju krila, ali odlikuje ih slab sjaj. Na mjestu gdje se zbližavaju, nalazi se crna rupa. Zove se Ribim ustima. Krila su prekrivena blijedom prugom koja se zove Jedro.

Dakle, ispitali smo glavna kosmička tijela koja ulaze u sazviježđe Orion. Ona je, kao što je već spomenuto, po svojoj ljepoti na drugom mjestu Ursa Major. A ljudi su to snop zvijezda poznavali već duže vrijeme, kao i mnogi drugi klasteri koji tajanstveno sjaju na noćnom nebu Zemlje.

Jedno od najprepoznatljivijih zviježđa sjeverne i južne hemisfere neba. Osam svijetlih zvijezda duž konture ocrtava lovca Oriona iz drevne grčke mitologije. Vrlo zasićen dio neba na maglicama i područja sa aktivnim formiranjem zvijezda. Nekoliko skupina zvijezda smješteno je u nekoliko zvijezda koje znamo iz djetinjstva po njihovim imenima: Orionov pojas, Orionov mač, Orionov štit i tako dalje.


Ako pogledate ekvatorijalnu regiju Mliječnog puta, lako možete pronaći zviježđe. Ime dolazi po kćeri kralja Krete Minosa i sina Posejdona. Orion je bio poznat po snazi \u200b\u200bi hrabrosti u lovu. Cilj mu je bio uništenje svih životinja na Zemlji. Ne štedeći nikoga, samouvjereno je krenuo prema svome cilju. Ljuta Boginja Zemlje, okrenula se boginji prirode i zvijerima Artemidi, kako bi mogla pomoći zaustaviti Oriona. Artemida je otrovala otrovnom Škorpionom, koji je jednim ugrizom smrtno ranio lovca. Ubrzo nakon smrti, bogovi su prebacili Oriona na nebo i postavili se nedaleko od njegovog psa - Sirius.



176 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page