top of page
Writer's picturehodidjed033

Mjesto prvog kontakta ?


Na planinama Libana, u slivu Mrtvog mora, postoji upečatljiva građevina - terasa Baalbek, sastavljena od gigantskih ploča ukupne težine više od 1.000 tona. Jedan od njih još uvijek leži u drevnom kamenolomu. Koji su titani, kojim tehničkim sredstvima mogli podignuti takve ploče na planinu i staviti ih tamo na visini od sedam metara? Zaista, čak i sada, sa svom tehničkom snagom, to je nemoguće.

"U koju svrhu su istakli toliko glomazne i sastavne dijelove građevine da blokovi Cheopsove piramide ili pijedestalna stijena od bronzanog konjanika izgledaju poput šljunka?" - ovako je pisac naučne fantastike A. Kazantsev jednom opisao terasu Baalbek, koja je pogodila njegovu maštu. Nalazi se u drevnom hramu Jupitera, koji je neposredno pokraj libanonskog grada Baalbeka.


Prvo spominjanje Baalbeka pronađeno je u jednom od asirskih natpisa iz 804. godine prije nove ere. Grad su osnovali Feničani, bili su oni koji su štovali boga Baala - gospodara sunca i vode, a svetište tog boga nazvali su Baalbek, što znači "grad Baal". Hram koji je proslavio ovaj grad, na mjestu drevne svetinje, postavio je Aleksandar Veliki, a Rimljani su ga dovršili, posvetivši ga bogu Jupiteru.

Bio je na platformi koja je bila viša od svih ostalih zgrada. Na ovoj platformi, nazvanoj terasa Baalbek, nalaze se tri ogromna kamena koja su se u davnim vremenima nazivala trilithon i smatrala svetim.

Na samom početku 60-ih godina XX vijeka, sovjetski matematičar M. M. Agrest sugerirao je da su vanzemaljci iz svemira izgradili ovu terasu u stara vremena. Prema njegovoj hipotezi, to bi mogao biti ili drevni kosmodrom, ili neka vrsta memorijalne strukture koju su vanzemaljci ostavili za buduće generacije zemljaka.

Erich von Daniken je također postao gorljivi zagovornik ove hipoteze, koji je u trilitonu terase Baalbek vidio preživjeli fragment vanzemaljskog podmetača. Prema istraživanju, triliton je veoma drevan, a graditelji hrama nisu ga preselili, već su samo koristili za izgradnju platforme.

Trilithon je zaista fantastičan. Dužina džinovskih monolitnih blokova je 19,5 metara, širina 4,5 metara, a debljina 3,75 metara. Težina svakog bloka je oko 750 tona, iako neki istraživači često ovu brojku nazivaju 2.000 tona. Osim trilitona, u kamenolomu je ostao još jedan ogromni blok, njegove dimenzije su 16x4x2 metra.


Ogromni kameni blokovi Baalbeka postavljaju naučnicima mnoge misterije. Kako su ovi kameni monoloti bez izobličenja i oštećenja iskopani u kamenolomu, premješteni na udaljenosti od dva kilometra i savršeno uklopljeni jedan u drugog? Kako ste uspjeli napraviti potpuno ravnu kamenu površinu od desetina četvornih metara, jer je to ručnim alatima nemoguće učiniti? Na ta pitanja još uvijek se čekaju odgovori.



107 views0 comments

Comments


bottom of page